Program narodnih kuhinja

POMOĆ  SOCIJALNO UGROŽENOM STANOVNIŠTVU

Obzirom na ekonomsku krizu i činjenicu da prema zvaničnim podacima Ministartva rada i socijalne politike u  našoj zemlji 10% stanovnika živi ispod granice siromaštva. Crveni krst Srbije je nastavio da, kroz mrežu lokalnih organizacija, animira preduzeća i građane da u okviru svojih mogućnosti pomognu najsiromašnije građane u svojoj sredini.

U toku 2010. godine Vlada Srbije je kroz Ministarstvo rada i socijalne politike dala značajnu podršku programima  Crvenog krsta  za pomoć socijalno ugroženih građana.

Program narodnih kuhinja

Program  narodnih kuhinja se u Srbiji realizuje od 1992. godine, započeo je u Beogradu, iz lokalne donacije, sa 2000 obroka za  socijalno najugroženije građane. Do 2003. godine program se realizovao zahvaljujući međunarodnim donacijama.

Od 2003.godine u program narodnih kuhinja se uključuje Vlada Srbije a počev od septembra 2009. godine u podršku programa  se uključuju  Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pravde, Fondacija „Hrana za sve“ B92  i veliki broj lokalnih donatora.

Zahvaljujući obezbeđenim artiklima  i podršci lokalnih samouprava u 2010. godini broj kuhinja u Srbiji raste na 72 a broj korisnika na 29.450. Otvoreno je  i 10 narodnih kuhinja (7novih – Varvarin, Mali Iđoš, Vršac, Vrbas, Ada, Kanjiža i Knjaževac a pokrenute su i 3 kuhinje koje su radile do 2001. godine u Valjevu , Zrenjaninu i Somboru).

U periodu januar – decembar 2010. godine pripremljeno je i distribuirano  3.727.874 obroka.

Sa Ministarstvom rada i socijalne politike, 30. jula 2010. godine,  potpisan je Sporazum o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve u visini od 32.000.000 dinara, za nabavku 10 osnovnih artikala hrane (brašno, ulje, pirinač, pasulj, testenine, mesne konzerve, konzerve đuveća, graška i boranije i začina) za 19 narodnih kuhinja u najsiromašnijim opštinama u Srbiji u kojima se hrani 8550 korisnika.

U cilju poboljšanja uslova rada narodnih kuhinja Ministarstvo rada i socijalne politike  obezbedilo je finansijska sredstav za nabavku 133 od 35 lit.  termosa za transport gotovih obroka i 6 novih   vozila za prevoz  hrane za  narodne kuhinje u : Lebanu, Merošini, Bujanovacu, Vladimircima, Trgovištu i Novom Pazaru.

Posredstvom fondacije „Hrana za sve“ RTV B 92 u cilju poboljšanja uslova rada narodnih kuhinja obezbeđena su 4 korišćena  vozila tipa Jugo za sledeće narodne kuhinje: Doljevac, Majdanpek, Vladičin Han i Sjenicu.

 Na inicijativu Ministarstva rada i socijalne politike  Rebalansom budžeta Vlade Srbije obezbeđena su  sredstva za rad 71 narodne kuhinje u Srbiji u kojima će se pripremati  30.470 obroka dnevno. Od  dobijenih sredstava moći će da se nabavi 10 osnovnih artikala hrane za 8 meseci. 

Svaki korisnik narodne kuhinje dobijao je po jedan topli obrok dnevno, pet dana u nedelji. Istraživanja koja su nedavno rađena pokazuju da je ovaj obrok bio jedini obrok tokom dana za 70% korisnika.

Preuzeto sa Crvenog krsta Srbije