Socijalna delatnost

Program  pomoći socijalno najugroženijim porodicama u najsiromašnijim opštinama 

Zbog teške ekonomske situacije u zemlji a na osnovu iskazanih potreba lokalnih organizacija Crvenog krsta, Crveni krst Srbije sačinio je predlog projekta „Porodični paketi hrane i higijene za socijalno najugroženije porodice u  najsiromašnijim opštinama u Srbiji“.

Na inicijativu  Ministarstva rada i socijalne politike  Vlada Srbije   je  podržala ovaj projekat i obezbedila sredstav za njegovu realizaciju.

Programom porodičnih paketa hrane i higije obuhvaćeno je  20.862 porodice iz 53  najsiromašnije opštine.

Odabir socijalno najugroženijih porodica izvršili su zajedno predstavnici centra za socijalni rad, lokalne samouprave i Crvenog krsta u zavisnosti od specifičnosti svake opštine a orjentacioni kriterijumi su  bili sledeće kategorije :

 • – porodice bez prihoda
 • – samohrana  staračka domaćinstva,
 • – ugrožene  porodice iz udaljenih seoskih sredina,
 • – samohrani roditelji bez primanja,
 • – porodice koji su granični slučajevi pa iz tih razloga ne ostvaruju pravo ni na kakvu pomoć,
 • – porodice koje imaju invalida i sl.

Program pomoći ugroženom stanovništvu na Kosovu i Metohiji

Na inicijativu Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Kosova i Metohije,  Ministartvo  za Kosovo i Metohiju obezbedilo je finansijska sredstav za realizaciju programa pomoći za 7.000 socijalno najugroženijih porodica sa Kosova i Metohije.

Kriterijumi za   odabir  korisnika pomoći  bili su :

 • – povratničke porodice
 • – porodice smeštene u kolektivnim centrima
 • – porodice kidnapovanih i nestalih
 • – raseljene porodice unutar Kosova i Metohije nakon 17. marta 2004. godine
 • – raseljene porodice unutar Kosova i Metohije od 1999. godine u teškom socijalnom stanju

Paketi hrane i higijene sadržali su osnovne artikle hrane i higijene. Celokupna realizacija projekta trajala je od novembra  2009. godine do  kraja marta 2010. godine.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju obezbedilo je sredstva za realizaciju novog programa pomoći u 2011. godini kojim će se obezbediti 8.000 paketa hrane i 8.000 paketa higijene  za ugrožene porodice.

Ostale akcije i aktivnosti

Akcija „Jedan Paketić puno ljubavi„- koja se realizuje 18 godina, a namenjena je deci korisnicima narodnih kuhinja, socijalno ugroženoj deci bez roditeljskog staranja i deci koja Novogodišnje i Božićne praznike provode u bolnicama.

U želji da se priključi borbe protiv „bele kuge“, Crveni krst Srbije organizuje već 18 godina akciju „Paket za novorođenu bebu„. U ovoj akciji se svim bebama rođenim u Nedelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, poklanjaju paketi prilikom izlaska iz porodilišta. U jednoj nedelji prosečno se rodi oko 2.000 beba. Za ovu akciju Crveni krst Srbije prikuplja sredstva od preduzeća. Veličina paketa zavisi od prikupljenih materijalnih i finansijskih sredstava, a paket obično sadrži osnovne potrebe za bebu, higijenski paket za majku i čestitku koja se pakuje u kese sa oznakom akcije.

Zbog teških ekonomskih uslova, od 1993. godine organizacije Crvenog krsta organizuju akcije „Letujmo i zimujmo kod kuće Cilj akcije je da se za vreme zimskog i letnjeg raspusta, za decu koja nemaju mogućnost da odu negde na odmor, organizuje u Crvenom krstu, kroz druženje, dobijanje novih saznanja o principima i radu organizacije, vrše obilasci zanimljivih preduzeća, seoskih sredina, kulturnih i istorijskih znamenitosti i sl. Jedna grupa u ovakvim aktivnostima provodi 5 dana, s tim što organizacije Crvenog krsta za ove aktivnosti obezbeđuju 2 obroka za svu decu uključenu u program.

U sredinama koje imaju i seosko područje, nakon prestanka poljoprivrednih radova, organizuje se akcija Radni vikend na selu ili Crveni krst selu u pohode“. U ovoj akciji, organizacije Crvenog krsta organizuju ekipe stručnjaka koje posećuju najudaljeniju seosku sredinu. Tokom akcije aktivisti Crvenog krsta dele pomoć najugroženijim porodicama i pomažu u kućnim poslovima, lekari vrše preglede, merenje pritiska i distribuciju lekova, poljoprivredni stručnjaci drže predavanja iz svoje oblasti, stručnjaci za vodu ispituju ispravnost vode i sl. Organizuju se i akcije dobroboljnog davanja krvi. Na kraju akcije specijalna komisija bira najlepše uređeno seosko domaćinstvo i organizuje se zajednički ručak za goste i domaćine.

Mesec solidarnosti

Aktivnosti u Mesecu  solidarnosti počinju s   Nedeljom solidarnosti od 14. do 21. septembra a završavaju   se 17. oktobra obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv gladi.

U  okviru Meseca solidarnosti   oganizacije Crvenog krsta , na svim nivoima organizovanja, realizuju aktivnosti u okviru raspoloživih mogućnosti  kroz  sledeće akcije:

Nedelja solidarnosti od 14. do 21. septembra u kojoj se prodaje doplatna markica Crvenog krsta i ubirao prihodi  prema članu 15. Zakona o Crvenom krstu Srbije. Organizacije Crvenog krsta u nedelji solidarnosti  najavljuju  svoje aktivnosti u toku Meseca solidarnosti i otpočinju kampanjama za prikupljanje odeće, obuće, hrane, novčanih sredstava i dr.

Akcija – trka „Za srećnije detinjstvo“ – koja se relizuje  22 godine poslednje subote u septembru . U akciji svake godine  učestvuje više od 200.000 dece, učenika osnovnih i srednjih škola. U organizaciju i realizaciju Trke uključeno je oko 2000 edukovanih mladih volontera Crvenog krsta Srbije. Za potrebe ove akcije Crveni krst Srbije svake godine izrađuje adekvatan promotivni materijal. Moto  ove akcije –  „IMAMO CILj – DOĐI NA START

Cilj organizovanja Trke je poboljšanje socijalno – materijalnog položaja posebno ugroženih kategorija dece, u skladu sa posebnim potrebama svake sredine, a na osnovu sagledavanja potreba na lokalnom nivou.(pomoć školama, zdravstvenim centrima, ustanovama socijalne zaštite, obdaništima i dr.).

Obeležavanje „Dečje nedelje“ – poslednja nedelja oktobra – organizacije Crvenog krsta se uključuju u zajedničke aktivnosti lokalne uprave, osnovnih škola, vrtića i centara za socijalni rad, kroz: izložbe dečjih radova; promocija i zaštita prava deteta; posete hendikepiranoj deci uz podelu slatkiša i prigodnih poklona; prikupljanje igračaka, knjiga i školskog pribora; crtanje na asfaltu u centru grada na temu Prava deteta; organizovani sportski turniri dece sa motom „Sportom do zdravlja“ i sl.

Obeležavanje 1.oktobra – Svetskog dana starijih – tokom   oktobra mese  koji je zvanično Mesec solidarnosti  sa starim licima  pored  obeležavanja Svetskog dana starih lica organizacije Crvenog krsta realizovale  su   niz aktivnosti u okviru programa brige o starima:

Na  nivou nacionalnog društva :

 • 1. oktobra organizovano je obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba
 • Tokom oktobra planirana je poseta starijih korisnika

U svim organizacijama Crvenog krsta dele se paketi starim socijalno ugroženim  licima i organizuje veliki broj aktivnosti:

 • – u saradnji sa zdravstvenim cetrima  organizuje se besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi starim licima
 • – druženje  sa bakama i dekama uz prigodan program  i podelu  poklona
 • – posete domovima za stare uz prigodan program i poklone
 • – izbor za najbolji bakin kolač -Palilula
 • – akcija „Za sunčanu jesen života“- u okviru koje  pored niza aktivnosti posvećenih brizi o starima, najstariji sugrađani i najstariji bračni par dobijaju prigodne poklone  i sl.

Akcija  „Solidarnost na delu“ se u najvećem broju organizacija  Crvenog krsta realizuje tokom cele godine  ali se u Mesecu solidarnosti  poseban akcenat stavlja na ovu vrstu aktivnosti kroz:

 • – prikupljanje dečje garderobe i igračaka;
 • – prikupljanje polovne odeće, obuće, hrane  i novčanih sredstava;
 • – prikupljanje novih odevnih predmeta;
 • – prikupljanje i podela artikala i paketa hrane ugroženim građanima
 • – namensko prikupljanje finansijskih sredstava za pomoć određenoj porodici.

Obeležavanje 16.oktobra, Svetskog dana hrane  i  17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv gladi se različito obeležava  u organizacijama Crvenog krsta organizovanjem velikog broja akcija i aktivnosti:

 • – medijima i  lokalnoj upravi prezentirano je, šta organizacije Crvenog krsta  preduzimaju  u borbi protiv gladi;
 • – putem lokalnih medija animirani su  potencijalni donatori, u svim organizacijama
 • – organizovana   predavanja, tribine, gostovanja na lokalnim radio i TV stanicama sa temama: Borba protiv gladi, Zdravi načini ishrane i sl.
 • – zajednički ručkovi potencijalnih donatora lokalnih i međunarodnih, korisnika programa narodnih kuhinja, lokalne uprave, predstavnika sredstava informisanja
 • – animirani su posebno proizvođači hrane, povrća i pšenice  da  doniraju artikle hrane i brašno, kako bi se podelilo najsiromašnijim građanima;
 • – organizovane  su namenske  sabirne akcije hrane, od lokalnih donatora – preduzeća,
 • – najveći broj  organizacija koje realizuju program narodnih kuhinja povodom obeležavanja dana  borbe protiv gladi pojačale su obrok u narodnim kuhinjama obezbedivši  voće, napitke, slatkiše i sl. za korisnike programa
 •  – Crveni krst Palilule već tradicinalno svakog 17.oktobra  u mesnoj zajednici gde ima najviše socijalno ugroženih lica kuva pasulj i deli svim građanima  koji su raspoloženi  da ručaju .

Preuzeto sa Crvenog krsta Srbije